Belastingdienst

Leuker kunnen we het niet maken…Als ondernemer moet je belasting betalen. Wanneer je de zaken vanaf het begin goed op orde hebt, voorkom je later mogelijke naheffingen en vervelende boetes. Met welke belastingen heb je als zelfstandig ondernemer te maken en van welke aftrekposten kun je gebruik maken?

De KVK en de ondernemer

Wanneer je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel word je automatisch ingeschreven bij de belastingdienst. De belastingdienst checkt vervolgens of je belastingplichtig bent als ondernemer. Maar wanneer ziet de belastdienst je als ondernemer? De belangrijkste eis is dat je 1225 uur per jaar in de onderneming werkt.

Ondernemersaftrek voor starters

Daarnaast zijn er nog een aantal andere eisen. Denk aan voldoende omzet, voldoende klanten, zichtbaar zijn met de onderneming. Als de belastdienst jou erkent als ondernemer, heb je het recht om gebruik te maken van aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek. Hierdoor betaal je minder belasting. Het is dus van groot belang dat je al deze zaken goed bijhoudt. Voorheen deden ondernemers dit veelal zelf. Tegenwoordig kun je gebruikmaken van handige boekhoudprogramma’s. Het bespaart je veel tijd. adFidem brengt je hiervoor graag op de juiste weg.

Vindt de belastingdienst mij een ondernemer?

Je dient onderstaande vragen te kunnen beantwoorden, zodat de belastingdienst kan vaststellen of je ondernemer bent. Op de website van de Kamer van Koophandel is meer informatie te vinden over dit onderwerp.

  • Maak je winst en zo ja: hoeveel?
  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming?
  • Heb je voldoende kapitaal om een onderneming te starten?
  • Steek je voldoende tijd in jouw onderneming?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Promoot je jouw bedrijf?
  • Is er sprake van ondernemersrisico?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

 

Heb je vragen over het aanmelden en betalen van belasting?
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


We hopen je zo alvast een goede uitleg te hebben gegeven over zaken omtrent de belastingdienst.
Ook over andere zaken die gelden voor startende ondernemers geven we je graag informatie, denk bijvoorbeeld aan advies over:

VerzekeringenFinancieringen VastgoedJuridisch AdviesBoekhouding